Onder de radar met... Frédérique Groen
Lintberg staat in contact met 477 executive search bureaus en een veelvoud daarvan aan individuele headhunters. In deze rubriek leren wij de mens achter de headhunter kennen en verkennen wij de wereld van executive search, de dynamiek van de relatie headhunter-kandidaat-opdrachtgever en de fijnzinnigheid van match-making.
Deze keer aan het woord: Frédérique Groen. Frédérique is al meer dan 25 jaar werkzaam in executive search en heeft ook al ruim tien jaar haar praktijk uitgebreid met career coaching onder de naam Groen Search|Coaching. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden op de volgende stappen in hun carrière en ziet het als haar missie om mensen te helpen hun carrièrepad succesvol te bewandelen. Sinds 2024 werkt Frédérique nauw samen met Top Search om de perfecte kandidaten te vinden.
Wat is de grootste uitdaging in je rol als headhunter?
De grootste uitdaging is het managen van zowel de kandidaat als de opdrachtgever. Dat is best wel een uitdaging. Eerlijk en integer blijven naar beiden is voor mij geen uitdaging, ik vind het daarom fijn om met opdrachtgevers te werken waarmee je direct contact hebt. Ik werk graag voor wat kleinere bedrijven; familiebedrijven of MKB. In ieder geval vind ik het belangrijk dat je als headhunter een rol als vertrouwenspersoon inneemt. Ik streef dan ook naar lange termijn relaties.
Hoe heb je je expertise als headhunter ontwikkeld?
Nadat ik jarenlang in de reclame/communicatiewereld had gewerkt, heb ik de stap gemaakt naar executive search. Ik zocht werk waarvoor ik niet op reis hoefde, wat gezien mijn gezinssituatie op dat moment beter passend was. Ik had van ‘executive search’ gehoord, maar wist eigenlijk helemaal niet wat een executive search bureau precies deed. Wel wist ik dat ik mensen leuk vond en oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd was. Toen ik meer te horen kreeg over wat het werk inhield, dacht ik dat past bij mij en dat kan ik wel!
Welke leermomenten waren cruciaal?
In de tijd dat ik begon in executive search was er nog geen internet. Kandidaten vinden en benaderen was niet eenvoudig. Een goed netwerk was heel belangrijk. Ik startte in de functie van researcher, dat hield in dat ik kandidaten moest zoeken voor functies. Je moest een beetje kunnen ‘bluffen’, anders kwam je nooit met de juiste persoon aan de telefoon. Mobiele telefoons waren er namelijk nog niet. Je moest proberen langs de receptioniste en secretaresse te komen en daar moest je best wel een beetje brutaal voor zijn. Dat vond ik in het begin wel lastig, maar ik leerde al snel veel van een collega die daar heel goed in was. Je moest heel creatief zijn om de namen van de juiste mensen te krijgen en ze uiteindelijk aan de telefoon te krijgen.
Goede, cruciale leermomenten waren onder andere mijn afscheid bij een headhunter in Amsterdam, waar ik een lange periode werkzaam was geweest. Ik wilde het werk anders en beter doen. Ik ben toen mijn eigen bureau gestart met meer focus op het transparant maken van het hele searchtraject. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het zoektraject gaat over een goede samenwerking en het uitwisselen van de kennis van de opdrachtgever over het bedrijf en mijn kennis van mensen.
"Ik wilde het werk anders en beter doen. Ik ben toen mijn eigen bureau gestart met meer focus op het transparant maken van het hele searchtraject."
Verder ben ik toen ook begonnen om mijzelf door te ontwikkelen richting coaching, omdat ik het cruciaal vind dat een kandidaat zich goed voorbereidt voordat hij of zij de markt op gaat. Je focus moet helder zijn, je verhaal authentiek en onderscheidend, je cv duidelijk en overtuigend. Dus daar gaat best wel wat werk en tijd inzitten. De kandidaat moet eigenlijk de headhunter kunnen sturen naar de functie of bedrijf waar hij/zij past.
Welke soft skills zijn volgens jou onmisbaar voor een succesvolle headhunter?
Voelen, luisteren, niet oordelen.
Heb je weleens een intuïtieve beslissing genomen die later een groot succes bleek te zijn?
Ja dat doet ik eigenlijk heel vaak, ik gebruik mijn gevoel veel. Ik kan me goed inleven in mensen door door te vragen en daardoor de ware persoon te leren kennen. Maar mijn grootste intuïtieve beslissing is geweest om te gaan coachen. Ik voelde dat er een grote behoefte is aan het begeleiden van kandidaten naar een volgende baan. 'Lifetime employment' bestaat niet meer en het is daarom heel belangrijk om gedurende je carrière de juiste richting te kiezen. Je wil aan het einde van je carrière kunnen terugkijken en denken: ‘Dat was een leuke tijd, dat heb ik goed gedaan!"
Hoe ga je om met de toenemende rol van AI en technologie in recruitment?
AI is een mooi hulpmiddel, ik kijk naar de kansen die het oplevert. Hoe kunnen we AI inzetten, wat kunnen we ervan leren en hoe kunnen we het gebruiken in ons werk. Ik geloof niet dat AI kan wat een goede headhunter kan, namelijk het doorzien en je gevoel gebruiken bij het selecteren van mensen. Ik denk dat een 'robot' mist wat er áchter een verhaal zit namelijk; horen wat er niet gezegd wordt en een veilige ruimte creëren om de kandidaat de ruimte te geven om zijn verhaal te vertellen. Dus echt die diepere laag ontdekken. Ik zie AI meer als een instrument dat wellicht de voorselectie zou kunnen doen en zeker meer hulp kan verrichten bij het schrijven van profielen bijvoorbeeld. Maar diepte-interviews, nee, dat geloof ik niet. Maar misschien ziet de toekomst er anders uit, we gaan het zien.
Ik denk dat een 'robot' mist wat er áchter een verhaal zit, ... dus echt die diepere laag ontdekken.
Wat maakt een cv wel of niet interessant voor jou?
Ik zoek naar cv’s die geen opsomming zijn wat iemand kan. Geen feitelijke cv’s, maar cv’s waar ik een gevoel bij krijg van "Oh, dat doe jij zo en dit vind jij belangrijk!". Dus een cv is niet alleen een opsomming van wat iemand kan of wat iemand heeft gedaan, een cv is een stukje personal branding waarin je ook vertelt wie je bent en wat je zoekt.
Wat is het beste advies dat je ooit aan een kandidaat hebt gegeven?
Blijf wie je bent, dat is eigenlijk wat ik altijd aan kandidaten meegeef. Ik heb het hier trouwens op het voorbereiden op een sollicitatiegesprek.
Wat is een veelvoorkomende fout die kandidaten maken tijdens het sollicitatieproces?
Feitelijke verhalen, geen echt verhaal vertellen met voorbeelden. Geen vragen stellen, niet met goede argumenten komen waarom het bedrijf en zij bij elkaar passen. Te veel praten, slecht luisteren.
Welke soft skills vind je het belangrijkst in een kandidaat?
Kwetsbaarheid tonen, eerlijk en authentiek zijn. Omdat je dan een echt beeld van een persoon krijgt.
Over Groen Search | Coaching
Groen Search|Coaching is niet alleen al jaren succesvol in het maken van de juiste fit tussen de kandidaat en de cultuur van de opdrachtgever maar ook in het coachen van kandidaten zodat zij bewust en effectief een vervolgkeuze kunnen maken.
Onze kracht is de bundeling van ervaring, kennis van verschillende marktsectoren, oprechte interesse in mensen en plezier in het vak! Al meer dan 20 jaar is Groen Search|Coaching actief in het invullen van diverse opdrachten in verschillende marktsegmenten en het coachen en adviseren van kandidaten.
Bezoek de website van Groen Search | Coaching »
Groen Search | Coaching op Lintberg
- Sinds 2018 aangesloten bij Lintberg
- Momenteel heeft Groen Search | Coaching geen actuele € 100K+ posities op Lintberg
- Groen Search | Coaching heeft 9 eerdere € 100K+ vacatures gepubliceerd
Waarom ben je waard wat je vraagt?
Ik kom mijn afspraken altijd na. Ik vind het lastig om over mijzelf te zeggen, maar Annemarieke van Duijnen Montijn - van Top Search - zegt dat ik gewoon goed ben in wat ik doe.
Op welke plaatsing van afgelopen jaar ben je het meest trots en waarom?
Mijn eerste plaatsing met Top Search, wij werken samen sinds december vorig jaar. Annemarieke van Duijnen Montijn is heel goed in het zoeken naar kandidaten en ik doe de diepte-interviews. Dat werkt heel goed. We hebben binnen een maand een landenmanager gevonden voor een Duits farmaceutisch bedrijf.
Wat maakt jullie recruitmentkantoor uniek ten opzichte van andere bureaus?
Top Search en Groen Search | Coaching hebben de taken verdeeld zoals ik hierboven noemde. Top Search is al jarenlang succesvol in het zoeken van kandidaten. En ik ben goed in de diepte-interviews door mijn search en coaching achtergrond. We zijn allebei steengoed in wat we doen en dat werkt heel goed. Verder zijn we eerlijk en integer, we zullen nooit kandidaten presenteren waar we niet zelf achter staan. We zeggen liever eerlijk tegen de opdrachtgever dat hij nog even moet wachten omdat we nog wat meer tijd nodig hebben om de juiste persoon voor te stellen dan dat we mensen doorsturen om de opdrachtgever bezig te houden.
Welke rol speelt diversiteit en inclusie in jouw recruitmentstrategie?
Ik oordeel nooit, iedereen krijgt een kans maakt niet uit waar die vandaan komt of welk gender. Als je verhaal maar klopt.
Wat is het gekste verzoek dat je ooit van een klant hebt gekregen?
Ik heb een keer een opdracht gedaan voor een sekslijnenbedrijf, daar zocht ik een directeur voor. Ach ja, ook business toch?
In 'Onder de Radar' spreekt Lintberg met executive search professionals die een kijkje geven in hun wereld en werkwijze. De deelnemende headhunters geven antwoord op een door henzelf gekozen selectie uit een door Lintberg opgestelde lijst bestaande uit 22 vragen.
Lintberg sprak met Frédérique in het begin van 2025.
Andere gesprekken uit deze reeks:
- Fleur Wolsink-Hagens - Founder bij Akira Executive Search & Interim
- Barbara Kuil-Jipping - Partner/Owner bij Blooming Hill Executive Search & Interim Management
- Paul Bertens - Partner & Senior Recruitment Consultant bij Dux Nova Executive Search
- Frank van Veen - Managing Partner bij Diverse Capital en &Female Capital
- Alice van den Berge - Founder bij QHSE Professionals