Lintberg in gesprek met... Ilja Flohr

Het Moco Museum is een onafhankelijk museum dat moderne, hedendaagse en straatkunst samenbrengt op drie iconische locaties: Amsterdam, Barcelona en Londen. Met de missie om kunst toegankelijk te maken voor een breed en jong publiek, presenteert het museum een inspirerende collectie van wereldberoemde kunstenaars zoals Banksy, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Damien Hirst, KAWS, Jeff Koons, Yayoi Kusama, Andy Warhol, Studio Irma en anderen.

Moco biedt een unieke ervaring die bezoekers uitnodigt om na te denken over de moderne samenleving. Ilja Flohr (1989) is in augustus begonnen als Marketing Director bij Moco Museum, een rol die direct via Lintberg werd ingevuld. In dit interview deelt Ilja zijn inzichten over leiderschap, carrièreontwikkeling en zijn plannen bij Moco.

Wat was je motivatie om van CEO bij De Nederlandse Kluis over te stappen naar Marketing Director bij Moco?

"Bij De Nederlandse Kluis begon ik als CMO en na drie jaar groeide ik door naar CEO. Een prachtige kans waarin ik veel heb geleerd. Toch begon ik het marketingaspect te missen, een verantwoordelijkheid die inmiddels bij de nieuwe CMO lag.

Toen mijn vriendin in maart 2023 zwanger werd, besefte ik dat ik mijn passie meer wilde volgen. Ik besloot een andere richting in te slaan en gaf bij De Nederlandse Kluis aan dat ik een opvolger wilde zoeken. Na een zorgvuldige overdracht sloot ik mijn periode daar eind 2023 af.

Begin 2024, kort na de geboorte van ons eerste kind, startte ik als freelancer. Dit gaf me ruimte om na te denken over mijn volgende stap. Vlak voor de zomer begon ik te solliciteren, waarbij ik mezelf bij elke nieuwe kans dezelfde vragen stelde:

  • Wat houdt de rol in, en welke verantwoordelijkheden komen erbij kijken?
  • Om wat voor product of service gaat het en hoe groot is de groeipotentie?
  • Met wat voor team ga ik samenwerken?

Voor mij was het essentieel om aan iets te werken dat binnen mijn interessegebieden viel. Kunst raakte iets in mij, en ik wist dat ik hier mijn passie en creativiteit in kwijt kon. Dat maakte de keuze voor Moco heel erg logisch.

Wat zijn je ambities als Marketing Director bij Moco?

Het DNA van Moco is doordrenkt van ondernemingszin, passie voor kunst, en de drive om onze missie - mensen laten ervaren wat kunst kan doen - wereldwijd uit te dragen. Elk van onze drie musea bevindt zich in een andere fase van ontwikkeling, en ik focus me op positionering, merkbeleving en daarmee het versterken van onze aantrekkingskracht op bezoekers.

Mijn streven is om de marketingorganisatie van Moco op ‘Champions League niveau’ te brengen. Hoewel we al veel goed doen, zijn er absoluut kansen voor verbetering. Mijn focus ligt op het versterken van het Moco-DNA, en het ontwikkelen van strategieën om meer bezoekers naar onze musea te trekken. Ik ga zorgen voor een heldere, efficiënte structuur, waarin  ik zowel ervaren professionals als juniors begeleid bij het opzetten van campagnes waarin we verschillende perspectieven combineren om tot het beste resultaat te komen.

Welke vaardigheden en inzichten uit je CEO-rol helpen je nu in je nieuwe rol?

Ik zie mijzelf als een generalist en heb altijd bewust gekozen voor rollen waarin groei centraal stond, voornamelijk binnen ondernemende bedrijven en scale-ups. Ik wilde van alles zijn en overal bij betrokken zijn, wat me een brede skillset heeft opgeleverd.

Een van de belangrijkste lessen die ik als CEO heb geleerd, is het belang van ownership. In de rol van CEO heb je geen wekelijkse check-ins met een leidinggevende; je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor het behalen van je doelstellingen. 

"In de rol van CEO heb je geen wekelijkse check-ins met een leidinggevende; je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor het behalen van je doelstellingen."

Om effectief te blijven, zocht ik actief advies en reflectie elders, bijvoorbeeld bij de Raad van Commissarissen of experts op deelgebieden binnen en buiten de organisatie. Deze aanpak heeft mijn leiderschapsstijl gevormd. Ik benader mijn huidige functie op dezelfde manier als mijn vorige: met een hoge mate van verantwoordelijkheid, eigenaarschap en een sterke focus op samenwerking. Deze mindset stelt me in staat om innovatief te blijven en waarde toe te voegen, ongeacht mijn specifieke rol of het bedrijf waar ik werk.

Hoe zou je je loopbaanpad tot nu toe beschrijven? En welke stappen hebben het meest bijgedragen aan je professionele ontwikkeling?

Ik ben opgegroeid in Amsterdam Nieuw-West. Mijn moeder was alleenstaand en werd ziek toen ik zeven was, wat voor ons de nodige uitdagingen meebracht. Toch leerde die tijd me om veerkrachtig te zijn en door te zetten. Eigenschappen die later essentieel bleken in mijn carrière.

Ik studeerde economie aan de UvA, maar zonder dat ik echt een helder carrièrepad voor ogen had. Dat veranderde toen een studiegenoot op exchange ging naar Lissabon. Dit inspireerde mij om naar Barcelona te gaan, maar ik wist dat ik alleen die kans zou krijgen met uitstekende studieresultaten. Dat besef gaf me voor het eerst een scherp doel voor ogen en ik ontwikkelde een resultaatgerichte mindset. Daarna werd voor mij vrij snel duidelijk dat ik wilde werken in private equity en ik besloot me te specialiseren in finance. Ik heb daarom - na het behalen van mijn BSc, Business and Economics -  nog een Master Corporate Finance and Banking gevolgd.

Ik heb altijd bewuste keuzes in mijn loopbaan gemaakt. Voor mij draaide het nooit om de status van een functie of de naam van een werkgever, maar om wat ik kon leren en waar ik waarde kon toevoegen. Mijn eerste stappen in private equity kwamen voort uit mijn passie voor ondernemerschap. De overstap naar Foodora maakte ik omdat ik niet langer vanaf de zijlijn wilde toekijken. Ik wilde actief bouwen en groeien.

Bij De Nederlandse Kluis werkte ik samen met twee rasondernemers om een heel mooi product vanaf de grond op te bouwen. Ik jaag niet zozeer een specifieke titel of positie na, maar eerder een doel. Dat groeipad is de rode draad in mijn carrière gebleven.

De carrièrekeuzes van Ilja Flohr

Opleiding

Universiteit van Amsterdam
Duisenberg School of Finance

Carrièrepad

2014
Analyst @ Carlyle Group / AlpInvest
2017
Head of Growth @ Foodora
2018
Chief Marketing Officer @ De Nederlandse Kluis
2021
Chief Executive Officer @ De Nederlandse Kluis
2024
Marketing Director @ Moco Museum (Amsterdam / Barcelona / Londen)

Wat zijn belangrijke drijfveren voor jou en je loopbaan?

Mijn grootste drijfveer is geluk. Ik wil werk doen dat me gelukkig maakt, door me bezig te houden met projecten die zowel interessant als uitdagend zijn, en door samen te werken met mensen met wie ik een goede klik heb. Kunst heeft voor mij een sterke persoonlijke waarde, wat mijn werk bij Moco niet alleen inhoudelijk boeiend maakt, maar ook extra betekenisvol.

Bij Moco voel ik een sterke passie, zowel bij mezelf als bij mijn collega’s. Iedereen werkt vanuit een intrinsieke motivatie, wat niet alleen energie geeft, maar ook zorgt voor een werkomgeving waar je elke dag met enthousiasme en overtuiging aan de slag gaat.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle leider?

Een succesvolle leider moet een overtuigende visie kunnen presenteren die anderen inspireert om te volgen. Het draait in essentie om het uitzetten van een heldere koers en het effectief samenwerken met het team om deze te verwezenlijken. Hierbij is authenticiteit van cruciaal belang. Dit betekent dat je elkaar als team versterkt en dat er een scherp inzicht is in ieders sterke en zwakke punten om gezamenlijke doelen te bereiken.

"Een succesvolle leider moet een overtuigende visie kunnen presenteren die anderen inspireert om te volgen."

Mijn persoonlijke ervaringen hebben me geleerd dat openheid over je identiteit en overtuigingen leidt tot sterkere verbindingen en meer vertrouwen binnen het team. Door eerlijkheid, transparantie en de bereidheid om kwetsbaarheid te tonen, kun je mensen werkelijk inspireren. Deze aanpak bevordert niet alleen individuele groei, maar stimuleert ook collectieve vooruitgang, waardoor het team als geheel sterker wordt en beter in staat is om uitdagingen aan te gaan en doelen te realiseren.

Hoe ga je om met feedback en hoe gebruik je dit om jezelf te verbeteren?

Ik beschouw feedback als een onmisbaar instrument voor persoonlijke en professionele groei. Mijn benadering van feedback kenmerkt zich door een open en ontvankelijke houding, ook wanneer de feedback initieel niet strookt met mijn eigen inzichten. Ik prefereer directe feedback, zodat ik gelijk in staat ben bij te sturen. 

Hoe ga je om met de druk om altijd 'aan' te staan?

Ik heb nooit een strikt afgebakende werkdag gehad. Mijn werkdruk fluctueert dagelijks en dat vereist flexibiliteit, maar biedt dit ook. Wat voor mij belangrijk is, is dat ik elke dag tussen 18:00 en 20:00 uur tijd reserveer voor mezelf en mijn gezin. Daarna kan ik, indien nodig, weer verder met werk. 

Ik geloof sterk dat een intensief werkritme vraagt om goede zelfzorg. Daarom zwem ik driemaal per week en maak ik bewust tijd vrij voor mijn hobby's en sociale relaties. Deze gebalanceerde aanpak, die verder gaat dan de grenzen van een standaard werkdag, stelt me in staat om de wisselende werkdruk effectief te hanteren. Het biedt me de veerkracht en energie om zowel professionele uitdagingen als persoonlijke doelen na te streven, zonder in te boeten op levenskwaliteit.

Wat raad je mensen aan die een volgende stap willen zetten in hun carrière?

Neem de tijd om jezelf echt te leren kennen en stel jezelf de volgende vragen: wat zou je doen als geld geen rol speelde? Welk werk zou je dan kiezen? Als je het antwoord niet meteen weet, is dat prima. Ga zoeken, lezen, luisteren en praten met anderen.

"Stel jezelf de vraag: wat zou je doen als geld geen rol speelde?"

Door te handelen vanuit diepgewortelde zelfkennis en intrinsieke motivatie, zullen de juiste kansen zich aandienen. De sleutel tot een bevredigende carrière ligt niet in het najagen van geld of status, maar in het vinden van werk dat echt resoneert met wie je bent."


Dit is een gesprek uit een interviewreeks waarin Lintberg de carrièreontwikkeling belicht van invloedrijke professionals. De serie biedt een kijkje in de drijfveren, beslissingen en ervaringen van mensen die hun professionele pad met durf en visie hebben vormgegeven.

De gesprekken behandelen uiteenlopende thema's, van het overwinnen van tegenslagen tot het leiden van effectieve teams en het navigeren door turbulente markten.

Lintberg sprak met Ilja in het najaar van 2024.


Andere interviews uit deze reeks: